Joods Monument

Het Joods Monument is een monument in de vorm van een website, dat elk van de circa 101.800 Nederlandse Joden herdenkt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de Holocaust.

Alle personen die in deze tijd door de nazi’s als Joden in Nederland zijn vervolgd en toen zijn overleden, zijn erin opgenomen.

Slachtoffers Holocaust in de Willem van Outhoornstraat

Rachel Boas-Huisman en Alida Boas

Rachel Boas-Huisman en Alida Boas woonden tot 1942 op Willem van Outhoornstraat 3

Vier adressen in onze straat, en hun bewoners van destijds, zijn zijn terug te vinden in het Joods Monument, met foto’s en verhalen:

Initiatiefnemer van het Joods Monument was de politicoloog en historicus Isaac Lipschits. Omstreeks het jaar 2000 lanceerde hij het plan om dit monument tot stand te brengen.

Het Joods Monument is onderdeel van, en wordt beheer door het Joods Historisch Museum / Joods Cultureel Kwartier.

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Arthur Gelink

  ‘t Zou m.i. mooi zijn om al deze voormalige Joodse bewoners te herdenken en te eren door het plaatsen van de zgn Stolpersteine – Struikelstenen op de stoep voor hun vroegere adressen.

  1. Klaartje Mackenbach

   Ik kende het ‘project’ niet, Arthur, maar het is een mooie geste. Als het onze woning zou betreffen zou ik me hier graag hard voor maken. Ik ben benieuwd hoe de bewoners van de betreffende woningen hier in staan. Ik lees op internet dat de gemeente dit van harte ondersteunt.

  2. Mirjam van der Maden

   Helemaal mee eens! Dit zou in Bezuidenhout meteen met de nieuwe bestratingen meegenomen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *