Brief 14 juli over voorkeur voor boomsoort in de Willem van Outhoornstraat

Bloeiende Bomen In De Willem Van Outhoornstraat In Den Haag

Op 14 juli 2020 heeft de gemeente een brief gestuurd aan de bewoners van de Willem van Outhoornstraat, met een formulier om een voorkeur te geven voor een van 3 aangedragen boomsoorten. Het formulier moet voor 16 oktober worden teruggestuurd:

Brief Gemeente Den Haag over voorkeur boomsoort in de Willem van Outhoornstraat (pdf)

In deze brief staat dat de bomen in onze straat ‘deels worden vervangen’ bij de herinrichting. Dit lijkt niet correct volgens de tekening van het voorlopig ontwerp (zie onze conclusies hierover), en de bijbehorende Bomen Effect Analyse (pdf). Uit deze tekening is af te leiden dat álle bomen in onze straat zullen worden verwijderd en vervangen zullen worden.

In de Bomen Effect Analyse staat in dat (voor de gehele buurt) “70 Bomen blijken goed herplantbaar te zijn. Bij de uitwerking van het ontwerp zal dit zo veel mogelijk als uitgangspunt gehanteerd worden”. Zoals eerder geschreven, zien wij dit voor onze straat niet terug in het voorlopig ontwerp, ondanks dat de Boom Effect Analyse vermeldt dat van de 9 huidige bomen, er 4 behoudbaar zijn en 2 zelfs een levensverwachting van meer dan 10 jaar hebben. In eerdere bijeenkomsten met het team van de gemeente hebben wij als straatteam hier vragen over gesteld en onze voorkeur aangegeven voor het behoud van een aantal mooie bomen. De gemeente heeft steeds aangegeven dat om technische redenen en vanwege de staat en verwachte levensduur alle bomen vervangen zullen worden, waarbij de technische redenen de doorslag gaven (te dicht op de riolering, onhandige plek in de stoep etc.).

De vraag is wat de zin van de Bomen Effect Analyse is geweest, als daaruit blijkt dat er gezonde bomen zijn met lange verwachte levensduur, die vervolgens toch alsnog gerooid gaan worden om technische redenen alleen. Dit speelt ook in andere straten, zoals de Merkusstraat, en er zijn vragen over gesteld in de gemeenteraad, zonder resultaat.

De positieve kant van het ontwerp is dat onze straat wel meer bomen krijgt dan er nu staan. Op elke hoek van elk kruispunt komt een boom, 20 bomen in totaal, 11 meer dan nu.

Boomkeuze overwegingen

Boomkeuze Willem van Outhoornstraat

Het formulier geeft bewoners de keuze tussen 3 bomen:

  1. Meidoorn (Crataegus × lavalleei ‘Carrierei’) – Afbeelding en informatie
  2. Meelbes (Sorbus × thuringiaca ‘Fastigiata’) – Afbeelding en informatie
  3. Bolprunus (Prunus × eminens ‘Umbraculifera’) – Afbeelding en informatie

Een reden om te kiezen voor de Bolprunus, is dat dit hetzelfde type boom is dat nu ook in de straat staat (sierkers), waardoor het karakter van de straat meer behouden blijft (ondanks dat de nieuwe bomen wit bloeien i.p.v. roze zoals de huidige sierkersen, wellicht is dit nog handmatig aan te geven op het formulier).

Een tweede overweging is dat de Bolprunus niet zo hoog wordt als de andere twee opties, volgens bovenstaande info, en een wat rondere vorm heeft.

Een andere overweging is dat de Meidoorn en Meelbes volgens bovenstaand links allebei bomen zijn met veel besjes die voedsel geven aan vogels. Dat betekent dat in het seizoen dat deze bomen besjes dragen, er waarschijnlijk veel (poepende) vogels in de bomen zitten, met alle gevolgen voor daaronder geparkeerde auto’s, wat nu ook al een probleem is in sommige straten in Bezuidenhout. De Bolprunus heeft dit nadeel niet.

Om deze redenen is de persoonlijke voorkeur van de schrijver dan ook de Bolprunus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *